Numarul si gradul de implicare al misiunilor UE va creste simtitor in urmatorii cativa ani

Publicat: 27 Jun 2006

whiting Graham Messervy-Whiting: General Maior (in rezerva), Director-Adjunct al Centrului de Studii Diplomatice si de Securitate de la Universitatea din Birmingham. Functii detinute in timpul carierei sale militare:

  • consilier pe probleme militare al Lordului Owen
  • director al directiei de planificare din cadrul Uniuniunii Europei Occidentale
  • asistent al lui Javier Solana pentru dezvoltarea capacitatilor de securitate si aparare ale Uniunii Europene.

Interviu EXCLUSIV cu Generalul Graham Messervy-Whiting. Interviu realizat de Iulian Fruntasu pentru portalul www.europa.md

www.europa.md: Ati fost consilierul pe probleme militare al Lordului Owen, de aceea Dvs. sunteti unul dintre putinele persoane avizate sa explice de ce europenii nu au reusit sa medieze cu succes criza iugoslava?

Graham Messervy-Whiting: Cred ca europenii nu au reusit sa reactioneze adecvat la aecasta criza, pentru ca erau total nepregatiti. Au afirmat ca vor sa se implice, dar la acea vreme nu aveau nici infrastructura, nici instrumentele si nici cadrul legal – necesare pentru a se implica, la modul serios, in aceasta problema.

www.europa.md: S-au auzit unele critici referitoare la unele planuri europene de divizare, precum si la metodele de pacificare a partilor. Asa este?

Graham Messervy-Whiting: Planurile europene de care am cunostinta au fost discutate la Conferinta Internationala pentru Fosta Iugoslavie (ICFY). Daca imi aduc bine aminte, primul era Planul Lordului Carrington pentru Fosta Iugoslavie, care prevedea un fel de solutie regionala pentru problema. Dupa acesta a venit Planul Jose Cutilliero, si procesul Vance Owen urmate de o pauza, pentru ca in final sa se implice complet Statele Unite si au inceput negocierile de la Dayton.
In opinia mea, cu fiecare noua schimbare, parca ne indepartam de la solutia cea mai buna, solutia politica ideala pentru Fosta Iugoslavie, si ne apropiam tot mai mult de realitatea militara de pe teren.

www.europa.md: Deci, divizarea ca metoda de a depasi criza nu a fost discutata la nici o etapa a procesului de negocieri?

Graham Messervy-Whiting: Nu imi aduc aminte ca divizarea sa fi fost discutata, la modul serios, drept o optiune, mai ales in cazul Bosniei.

www.europa.md: Milosevici se gandea mereu la acest lucru, si presupun ca Tudjman, la fel ...

Graham Messervy-Whiting: Da, Milosevici si Tudjman purtau discutii intre ei despre cum sa imparta Bosnia ...

www.europa.md: Dar acest lucru, probabil, ca nu le-a trecut prin cap europenilor niciodata in timpul conflictului ...

Graham Messervy-Whiting: Categoric nu, pentru ca nimeni nu vroia o modificare a granitelor in Europa.

www.europa.md: Credeti ca embargo-ul asupra livrarilor de armament in cazul musulmanilor bosniaci si croatilor a fost o actiune intemeiata, pentru ca croatii si mai tarziu, musulmanii, au reusit sa ocoleasca acest regim, in timp ce sarbii au mostenit de la Armata Nationala a Iugoslaviei, aproape totul? Credeti ca a fost inteligent sa nu li se permita croatilor si sarbilor bosniaci sa procure arme si sa lupte?

Graham Messervy-Whiting: Pai, cred ca politicenii in acel moment s-au gandit ca este ceea ce pot face si pot implementa drept un pas in directia cea buna. Dupa cum am vazut cu totii, in realitate, este aproape imposibil – cu arme mici – sa neutralizezi eficient si implementezi un embargo intr-o asemena tar, si mai ales intr-o asemenea regiune. Actorii de pe piata vor veni intotdeauna sa cumpere. Au fost numeroase exemple cand croatii vindeau arme bosniacilor, cand de fapt in acel moment trebuiau sa fie adversari. Inotdeauna va exista o piata pentru acest tip de comert.

www.europa.md: Pai, tocmai asta-i problema – cand acest tip de comert nu este unul ofical, tinde sa fie criminalizat si apar alte conexiuni drept urmare. Croatia, de exemplu, nu a fost in stare sa se scape de aceste probleme pana o buna perioada de timp.

Graham Messervy-Whiting: Sunt de acord. Ce li se parea incomod europenilor in acele momente era initiativa SUA “Lift and Strike”, prin care pe de o parte ar fi avut loc o ridicare a embargoului asupra armelor pentru ca partea bosniaca sa se poata reinarama, in timp ce in acelasi timp SUA ar fi lovit pe calea aerului tinte ale sarbilor bosniaci pentru a echilibra situatia. UE a considerat ca nu este o idee buna.

www.europa.md: Cum ati caracteriza prestanta batalioanelor britanice din cadrul fortelor  ONU de mentinere a pacii in zona, Gorazde, daca nu ma insel, comparata cu cea batalionului olandez din Potocari/Srebrenica?

Graham Messervy-Whiting: Este dificil sa faci comparatii si nu vreau sa fiu nedrept cu olandezii, care au fost pusi intr-o situatie imposibila. Fortele britanice erau constiente de anumite provocari si dificultati, poate pentru ca participasera in niste actiuni similare in Irlanda de Nord si in alte locuri, unde au trebuit sa faca cam aceleasi lucruri. Si au facut fata acestor lucruri intr-un mod mai hotarat, cu mai multa eficienta, mai multa protectie, mai multa forta ofensiva, decat statele care nu s-au confruntat cu asemenea situatii ...

www.europa.md: Deci, britanicii intelegeau intr-un mod “natural” realtatile din jur ...

Graham Messervy-Whiting: Da, si cred ca misiunea ONU li s-a parut fortelor britanice la fel de dificila si controversata. Nu exista entuziasm pentru a participa.

www.europa.md: Remarcabil este ca unitati reprezentand natiuni diferite, operand in aceleasi conditii au reactionat in mod diferit. Canadienii, de exemplu, cand era necesar sa se respecte intelegerile, au fost foarte iscusiti in a negocia cu ambele parti.

Graham Messervy-Whiting: Da, exemplul clasic este regimentul regal 22 “Van Doos”, pentru ca atunci cand erau in Saraevo in primele zile ale UNPROFOR, erau foarte hotarati. Aveau reputatia ca fiind foarte duri, stiti, inlaturand tragatorii de elita, care trageau in ei ... Deci, intra-adevar, exista o variatie, in functie de recentul background operational al fiecarui element din aceasta forta.

www.europa.md: Cum ar putea fi gasita o cale de mijloc intre suprematia institutionala si legala a Inaltului Reprezentant Oficial si incercarile de a construi un stat, un stat functional in Bosnia?

Graham Messervy-Whiting: Cum sa gasesti calea de mijloc intre prerogativele pe care le-a avut Lordul Ashdown si refacerea unui stat ... pai ...

www.europa.md: Da. Pentru ca nu se incadreaza in definitia democratiei – Inaltul Reprezentant are prerogative imense - poate demite orice oficial ales si poate anula orice lege. Pe de alta parte, sarcina este sa fie construita o Bosnie democratica si stabila. Exista un fel de contradictie in ambele.

Graham Messervy-Whiting: Exista o contradictie. Cred ca comunitatea internationala a ales aceasta cale in Bosnia pentru ca era un instrument disponibil pentru a fi folosit si pentru ca a fost capabila sa mearga pe aceasta cale, dacaveti  comparati cu situatia cea din Irak, acolo fortele Coalitiei nu au reusit sa mearga pe aceasta cale. Avand aceasta persoana dura cu atatea prerogative si eu au avut aceasta persoana in administratie, au actionat ca un fel de ocupanti ai institutiilor si guvernului irakian, pentru a forma si a pune pe picioare un guvern irakian. Persoanei pe care au trimis-o, ei nu i-au oferit instrumente eficiente ca sa-si faca treaba intr-un mod profesionist. Irakul este oricum un stat mai mare, in timp ce in Bosnia comunitatea internationala poate face acest lucru. Sunt de acord cu Dvs., Inaltul Reprezentant este probabil in pozitia legala a unei puteri ocupante. Adica, de facto, este autoritatea pana cand elementele bosniace s-ar coagula si ar deveni responsabile de politie si alte domenii.

www.europa.md: Nelinistile domestice din Bosnia si potentialul pentru conflict vor fi inlaturate daca tara va fi integrata in UE. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie?

Graham Messervy-Whiting: “Integrarea” este un cuvant foarte interesant. Ce a spus UE este ca vrea sa vada toate elementele din Balcanii de Vest indreptandu-se catre UE. Este alta intrebare, daca asta inseamna ca vor deveni in scurt timp membre ale uniuni politice. Unii sunt intr-adevar cu un pas inainte pe calea integrarii, altii mai au de lucru, dar sigur, logica este ca prin crearea acestui Proces de Asociere si Stabilizare, in curand statele din Balcanii de Vest, inclusiv Serbia si Muntenegru, se vor misca in aceasta directie. Dar nu exista garantia unei aderari.

www.europa.md: Nu este o garantie, dar unii ar putea spune ca integrand Bosnia este tot un fel de solutionare a conflictului ...

Graham Messervy-Whiting: Da, asa este. UE ar putea vedea integrarea ca o solutie a crizei iugoslave, doar daca Bosnia va urma aceasta cale (n.trad. calea integrarii).

www.europa.md: Ati lucrat pentru institutia D-lui Solana pentru elaborarea unei Capacitati de Securitate si Aparare. Ce a fost acesta - un concept reformator?

Graham Messervy-Whiting: Am fost angajat de Dl. Solana ca sa dezvolt o capacitate de securitate si militara pentru Uniunea Europeana, pentru prima data. Asa ca, initial am activat pe post de consultatnt pentru a recruta o echipa de experti care sa elaboreze structura acesteia. Si dupa asta, cand exista autoritatea politica din partea tuturor statelor membre pentru sustinerea acestui plan, am fost rugat sa-l implementez. Sa recrutez oameni, sa gasesc o cladire, sa cumpar calculatoare ..., sa o fac sa functioneze ...

www.europa.md: Care a fost rezultatul final?

Graham Messervy-Whiting: A fost creat un stat-major al UE care este parte Secretariatului General al consiliului UE ca un Directorat General (DG). Exista o Comisie Militara a UE, care este formata din reprezentantii militari ai tuturor responsabililor de aparare din statele membre. Rolul principal al acestei comisii este de a face recomandari in politica militara liderilor politici.  Putem spune ca UE are ambele picoare pe pamant acum, iar UE si-a aratat deja forta in operatiuni militare in cadrul Politicii Externe si de Securitate.

www.europa.md: Conceptul si structura par foarte bune, dar cum veti reusi sa asigurati o dezvoltare a acestora daca statele membre nu sunt dispuse sa mareasca cheltuielile pentru aparare?

Graham Messervy-Whiting: Cheltuielile pentru aparare sunt importante, dar nu sunt raspunsul principal. Principala solutie este utilizarea cat mai eficienta a resurselor militare de care dispun statel emebre. Asa cum au facut, cehii de exemplu. Fortele cehe au spus: “ Nu mai vrem sa mentinem o armata uriasa in interiorul Uniunii Europene - nu e necesar sa facem acest lucru, in schimb vom forma experti si expertiza in acele domenii in care UE este deficitara.“

www.europa.md: Uniunea Europeana a devenit mai activa in ultimii ani: trimite misiuni de observare, misiuni de monitorizare a frontierei, una din ele aflandu-se si la frontiera estica a Moldovei. Vor evolua lucrurile in aceasta directie?

Graham Messervy-Whiting: Da, vor evolua. As spune ca acest tip de misiuni, care in primele zile erau foarte mici, foarte modeste, in mod normal pe o durata limitata vor fi elementul acelei activitati care se va intensifica mult in urmatorii ani.

www.europa.md: Va multumesc.

Edinburg, Marea Britanie

0 comentarii
© 2019 Iulian Fruntaşu
Preluarea și publicarea materialelor apărute pe acest blog, inclusiv a cărților,
este permisă fără restricții, cu referințele necesare.
Design by Amigo LOGO