Iulian Fruntaşu: „Guvernarea comunistă-PPCD-istă ţine ostatici peste un milion de cetăţeni din raioanele limitrofe”

Publicat: 18 Apr 2008

Deşi a trecut aproape o lună de când autorităţile române au expediat omologilor lor moldoveni proiectul Acordului cu privire la micul trafic de frontieră, Ministerul de Externe de la Chişinău nu se grăbeşte să-l semneze, condiţionându-l de semnarea Acordului de frontieră. Citiţi în continuare ce crede doctorul în ştiinţe politice Iulian Fruntaşu, tot el vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), despre felul în care se tărăgănează semnarea documentului care ar permite cetăţenilor moldoveni care locuiesc de-a lungul hotarului românesc să călătorească liber peste Prut.

- La 26 martie, anul curent, Ministerul român de Externe a expediat Ministerului moldovean de Externe proiectul Acordului privind micul trafic de frontieră. Până în prezent însă oficialii de la Chişinău nu s-au grăbit să-l semneze. Cum credeţi de ce se tărăgănează lucrurile?

Din punct de vedere procedural, este un proces care durează o anumită perioadă, deoarece implică avize de la ministerele de resort, coordonare instituţională etc. Cunoaşteţi foarte bine care este calitatea actului de guvernare şi putem presupune că guvernanţii nu se vor mişca prea repede chiar în mod deliberat, deoarece există componenta politică puternică în spatele acestei chestiuni aparent tehnice.

- Ministrul Stratan a declarat că înainte de semnarea documentului în cauză este necesar să fie semnat Acordul de frontieră dintre R. Moldova şi România. În opinia dvs, de ce se încearcă condiţionarea semnării Acordului privind micul trafic de frontieră?

O fi acordurile importante la modul general, dar motivul pentru care guvernarea comunistă-PPCD-istă ţine ostatici peste un milion de cetăţeni din raioanele limitrofe ţine de frustrarea acestora în raport cu România. Impostura întotdeauna încearcă să se legitimizeze prin orice metodă, inclusiv peste capetele oamenilor simpli şi pe contul lor. Dl Vlad Filat, preşedintele PLDM, s-a exprimat foarte bine la şedinţa Parlamentului şi la o conferinţă de presă recentă că este o situaţie inadmisibilă ca Acordul privind micul trafic de frontieră să devină o monedă de schimb pentru Acordul de frontieră sau Tratatul de bază. Trebuie să pornim de la interesul cetăţenilor în primul rând, iar frustrările politice şi identitare să le tratăm cel puţin cu prevederile Actului Final de la Helsinki care stipulează inviolabilitatea frontierelor stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial.

- Ministerul de Externe de la Chişinău a cerut semnarea Acordului de frontieră şi atunci când autorităţile române au propus deschiderea a două consulate române la Cahul şi Bălţi. De ce se insistă atât de mult pe acest acord?

Spuneam anterior că există o frustrare politico-identitară a guvernanţilor care s-a transformat într-un tic nervos când aud de România care, în viziunea lor, ne subminează statalitatea „seculară” şi limba „moldovenească”. Cu un asemenea handicap mintal şi de mentalitate comuniştii încearcă să promoveze în negocierile bilaterale în problema dată cu România o viziune juridică şi istorică aberantă (referirea la Tratatul de la Paris din 1947 care legitima într-un fel Pactul Molotov-Ribbentrop şi agresiunea ulterioară a URSS din 1940), sperând că aceasta va ceda pentru a face viaţa cetăţenilor moldoveni mai uşoară.

- De ce oportunităţi vor putea beneficia cetăţenii moldoveni în cazul în care va fi semnat Acordul privind micul trafic de frontieră?

Oportunităţile sunt multiple şi cetăţenii din raioanele limitrofe cunosc bine acest lucru, deoarece înainte de aderarea României la UE mulţi dintre ei făceau comerţ, se angajau la diferite munci, inclusiv sezoniere. Chiar şi preţurile la apartamente şi case au crescut parţial din acest considerent. Închipuiţi-vă situaţia când un locuitor al oraşului Ungheni se poate deplasa zilnic la Iaşi pentru un serviciu obţinut acolo şi pentru care este plătit de câteva ori mai mult decât la el acasă! Închipuiţi-vă câte familii pot trăi din micul comerţ la frontieră, luând în consideraţie faptul că produsele agrare s-a scumpit mult în România după aderarea la UE!

- De fapt, interesele căror cetăţeni ai R. Moldova sunt neglijate prin nesemnarea Acordului privind micul trafic de frontieră?

Este vorba, după cum spuneam, de peste un milion de cetăţeni din aproximativ 15 raioane care se înscriu în zona de 50 km de la frontiera cu România. Este un număr impunător şi Partidul Liberal Democrat a solicitat în repetate rânduri să fie urgentată procedura de semnare a acestui Acord. Dacă guvernarea nu este în stare să îmbunătăţească viaţa oamenilor, atunci cel puţin să nu le încurce prin înaintarea unor condiţii aberante României, fapt care loveşte direct în interesele cetăţenilor menţionaţi mai sus.

- Până la urmă, credeţi că va fi semnat acest acord sau nu?

Este puţin probabil ca acest Acord să fie semnat de garnitura comunistă-PPCD-istă care este îngrijorată doar de menţinerea la putere cu orice scop. Singurul lucru care poate influenţa benefic actul de guvernare este auto-organizarea cetăţenilor pentru promovarea şi apărarea intereselor lor, afectate de o clasă politică iremediabil coruptă, antidemocratică şi antipopulară.

- Vă mulţumim!

Mariana Raţă, www.jurnal.md

0 comentarii
© 2019 Iulian Fruntaşu
Preluarea și publicarea materialelor apărute pe acest blog, inclusiv a cărților,
este permisă fără restricții, cu referințele necesare.
Design by Amigo LOGO