Internetul e ca ograda Domnului

Publicat: 31 Dec 2010

Având ceva mai mult timp liber şi mai puţine deplasări, vreau să revin la un subiect care mă interesează şi anume modul în care internetul influenţează procesele politice şi sociale.

Un material de-al meu ”Smartasses Yes la Vot?” http://www.fruntasu.com/blog/smartasses-yes-la-vot  publicat acum o lună şi jumătate în urmă a stârnit o furtună într-un pahar de apă, nici nu ştiam cât de gingaşi sunt unii bloggeri şi bloggeriţe, ce-i drept, acest fapt nu le-a încurcat unora să mă decline în limbaj suburban, aceasta doar confirmând nivelul scăzut de cultură şi inteligenţă în spaţiul internetului nostru neaoş.

Chiar traducerea făcută (”smartasses” – ”cururi deştepte”) denotă ori reavoinţă, ori ignoranţă crasă, ori ambele – pentru a mobiliza, probabil, ”sărmanii internauţi, libertatea cărora este atacată de ”politicienii ăştia mizerabili”; - Vedeţi cum ne numeşte? Cururi?!” În fine, asta e traducerea corectă: Smart-arse(ass)/wise-ass – adj./s. “deştept”, “inteligent”, persoană încrezută/insolentă/ atotştiuitoare (care afişează aere de superioritate omniscientă) (sin. WISE GUY, KNOW-IT-ALL), p. 366, „Dicţionar de argou englez-român”, de Ştefan Balaban (Teora, Bucureşti, 1996). Este singra excepţie de la regula mea de a nu da sfaturi oamenilor, dar consultarea dicţionarilor chiar ajută!

În rest, nu vreau să caracterizez indivizii într-un mod saul altul, opiniile exprimate pe acest blog nu reprezintă decât viziunile personale, după cum scrie negru pe alb pe site, deci spun ce cred fără a cere permisiunea cuiva şi fără a implica partidul din care fac parte sau guvernul pentru care lucrez de câteva luni. Deşi, îmi dau seama că se face o legătură, uneori forţată, între persoană şi funcţie. Atunci, însă, va trebui să public doar comunicate oficiale sau mai bine să închid blogul, de, tre’ să fii liber profesionist ca să spui ce gândeşti, în viziunea unora...E o aderenţă specifică la principiul libertăţii de expresie, nu?

Acum, vreau să accentuez un lucru de principiu: guvernarea şi clasa politică la general AU NEVOIE DE CRITICĂ, azi, mâine, în o 100 de zile sau peste un secol, aceasta pentru că puterea corupe, aceasta pentru că procesul decizional este anti-democratic dacă nu include sugestiile şi criticile societăţii civile, a mass-media sau a experţilor independenţi. Monitorizarea continuă a clasei politice asigură calitatea actului democratic, e un truism care merită, probabil, să fie reiterat şi cu această ocazie. În mod special acum, când după ce va trece euforia refacerii Alianţei, guvernarea liberal-democrată va trebui să accelereze implementarea reformelor şi nu va fi deloc uşor.

Deci, problema o reprezintă nu critica, ci lipsa de argumente în susţinerea afirmaţiilor de felul ”toţi politicienii sunt făţarnici şi îngâmfaţi” etc., internetul e plin de declaraţii găunoase şi superficiale. Indiscutabil, bloggerii şi bloggeriţele au dreptul la platitudini deoarece libertatea de expresie are valoare absolută, iar preţul de îngrădire a mitocăniei este mult mai mare decât cel al ştergerii, ocazionale, a scuipatului bădăranilor – internetul e ca ograda Domnului – fiecare juvină îşi are rostul său...

Întrebarea este cum putem folosi libertatea de expresie în internet, în special în cadrul unor evenimente importante pentru societate, cum ar fi alegerile parlamentare sau locale, în acest context chiar avem nevoie de puţin efort de a GÂNDI şi de a fi activi în sens civic, aceasta ajutând oamenii să-şi facă o închipuire despre politicile în diferite domenii pe care le-au elaborat/implementat partidele la guvernare şi restanţele la acest capitol, pentru că sunt multe, pentru că ritmul reformei e pe de-a dreptul frustrant din varii considerente. Din păcate, nu am înregistrat prea multe dezbateri în mediul internetului cu privire la problemele cu care ne confruntăm în diferite domenii, de la educaţie la justiţie.

Probabil, greşeala mea a fost să presupun că tinerii noştri internauţi sunt mult mai educaţi, principiali, cizelaţi şi capabili să genereze idei noi (semnificativ este faptul că cei care au sărit cu prăjina ca reacţie la postarea mea cu ”smartaşii” nu au sărit să apere tinerii care au fost, pur şi simplu, desfiinţaţi într-un articol mai recent în Newsweek de un oarecare Wiliam Schreiber http://www.newsweek.com/2010/11/22/william-schreiber-on-moldova-s-upcoming-election.html )

Realitatea însă este că bolşevismul e o boală căreia îi sunt susceptibile toate generaţiile (sub aspectul intoleranţei şi a superficialităţii), iar internetul pur şi simplu e un instrument de comunicare şi nu unul de democratizare. Dimpotrivă, se pare că dialogul este practic inexistent în internet, probabil, din două cauze: 1) anonimitatea, care împinge firea omului spre părţi mai întunecate ale eului, sub acoperirea acesteia ai libertatea absolută să scuipi în dreapta şi-n stînga, nu? 2) distanţa fizică de interlocutor – mulţi dintre cei care înjură pe internet o persoană s-ar gîndi mai întîi să folosească aceleaşi cuvinte dacă ar fi vorba de o întâlnire în timp real cu aceasta.

Am fost naiv să presupun că deschiderea şi transparenţa tehnică a internetului generează automat calitate intelectuală – până la urmă suntem noi, utilizatorii activi ai acestuia, care decidem în ce mod să-l folosim. La început poate să renunţăm la injurii şi anonimat, deşi, mă rog, am dialogat civilizat şi cu anonimii, însă aceasta reprezintă o excepţie...

 

P.S. Ironia poveştii acestea despre ”cearta lui Fruntaşu cu bloggerii” (care e un non-sense, prin definiţie) este că, de fapt, smartass-ul clasic sunt chiar eu, deoarece, făcînd parte din sistem, o fac pe deşteptul, încercînd să fiu anti-sistem. Şi foarte multă lume (mai bună ca mine şi mai capabilă) care a început să lucreze pentru actuala guvernare este frustrată de ritmul lent al reformei. Întrebarea este în ce măsură sistemul reflectă debandada din întreaga societate pentru că atunci, se pare, devenim anti-sociali, iar ”agenţii schimbării” ar trebui să se retragă, lăsând brutele să guverneze, şi ţara şi internetul. Dar nu cred că e atât de grav şi, oricum, e un subiect pentru o altă postare, la anul.

 

La Mulţi Ani, bloggerilor şi cititorilor!

7 comentarii
Guest
La multi ani! Cu ocazia sarbatorilor de iarna va doresc sanatate, succese si numai bucurii!
Vasile Botnaru
La multi ani, Iuliane! azi citeam o stire ca italienii interzic de la 1 ianuarie folosirea pungilor de plastic. a trebuit sa treaca o groaza de ani ca cineva sa actioneze. cred ca si internetul trebuie igienizat, nu stiu cum, dar tocmai funduri destepte ar trebui sa inventeze ceva la fel cum au stiut sa faca bani di asta. sa ne auzim de bine si la anu!
AT
Iulian, cand spuneai ca "bolșevismul e o boală căreia îi sunt susceptibile toate generațiile (sub aspectul intoleranței şi a superficialității)" l-ai avut cumva în vedere si pe Mihail Fiodorovici Ghimpul?
alex
procesul decizional este anti-democratic fara bun simt - problema e ca bunul simt ü poate cea mai interpretabila valoare a omenirii.
Anastasia Miron
u rock, smartass & fine thinker! ;)
Colean
Nu cred ca bloggeri trebuie sa fie trecut la feminin. E un termen care ii intrukipeaza pe toti ce fac blogging. Dar in rest articolul e bun, ca de altfel si "SMARTASSES YES LA VOT? " Bafta
gara
Salut! internetul ca un furnicar e mai simplu de agitat, guvernul ba. nu zic de cei ce acu sunt la putere - vorbesc despre costume atarnate prin cabinete - acele costume care intarzie la scarbiciu, acele costume care vin la lucru pentru 3-5 mii lei si asteapta sa le pice in plasa niste doritori de asi rezolva probleme personale create artificial, costume care plutesc numai daca sunt multe. cat de bune intentii nu ar fi avut alegatorii si ce baieti destepti nu ar fi venit - oarecum vorbesc despre un sistem, care in patru ani nu-l poti schimba. aici internetul poate fi folosit ca acetona pentru vopsea - pune costumele in acvariumuri, iar la fiecare acvarium instaleaza cate un web-cam si conecteazal la internet sa fie monitorizat, creaza un feed-back momentan prin internet la toata activitatea sistemului, dar pe mine m-ar amuza mai mult decorarea tuturor functionarilor cu o medalie onorabila din trotil purtata obligatoriu in gat cu posibilitatea ghidarii la distanta de la un buton la iesirea din cabinetul functionarului. garantez ca nici un costumas nu ar dori sa lucreze pentru 3-5 mii euro si nici nu va fi nevoie sa-l controleze cineva. Apropo, ar trebui de luat lectii de curatare a costumelor de la Mikheil Saakashvili!
© 2019 Iulian Fruntaşu
Preluarea și publicarea materialelor apărute pe acest blog, inclusiv a cărților,
este permisă fără restricții, cu referințele necesare.
Design by Amigo LOGO